Marieke.jpg

Het hoofd van Marieke

Illustraties Yvonne Jagtenberg

Davidsfonds/Infodok - 2001

Herdruk 2021 - Jubileumeditie 20 jaar schrijverschap

Aan de buitenkant ziet het hoofd van Marieke er heel gewoon uit: oren, ogen, een neus, een mond ... Maar in de buitenkant zit ook een binnenkant. Een spannende, vreemde, ongelooflijke binnenkant! Dat zijn de fantastische gedachten van Marieke ...

 

5+ Een boek dat op een speelse manier aanzet tot denken over gedachten.

 

Vertaald in het Japans en Koreaans

'Twintig jaar later blijkt het hoofd van Marieke nog altijd even relevant. (...) De gedachten van Marieke zijn lief, droevig, blij en soms reuzemoeilijk. Ze kunnen ook grappig of afschuwelijk zijn. Marieke haar gedachten zijn uniek. Ze zijn van niemand anders en alleen zij kan bepalen of anderen ze te zien krijgen. (...) Het boek is duidelijk en rechtlijnig, wat recht doet aan hoe Marieke denkt en praat. Goeminne koos er bewust voor om geen grote stijlfiguren te gebruiken. Marieke praat op een directe manier en dat schrijft Goeminne zo nauwkeurig mogelijk neer. Op die manier worden de gedachten van Marieke erkend en wordt ze ernstig genomen. (...) Iedereen zou dit boek moeten lezen. Het is een handig instrument om in de psychologische begeleiding van kinderen te gebruiken of als ouder, omdat het kinderen aanzet in het eigen hoofd te kijken. Het toont aan dat iedereen meerdere gedachten heeft en dat die niet altijd braaf moeten zijn. Want wie weet, wat schuilt er allemaal in ons hoofd?' (Pluizer ****, Lindsy Desmet)

Siska Goeminne viert 20 jaar schrijverschap met de heruitgave van deze filosofische topper. Kom je mee, even binnenkijken in Het hoofd van Marieke? (...) 

Treffende, soms poëtische woorden helpen hier om de ervaring en leefwereld van kinderen te verwoorden.

De sobere, ietwat kinderlijke en tegelijk enorm speelse prenten van de Nederlandse Yvonne Jagtenberg bieden net net datzelfde niveau van uitdaging. (...) Beeld en tekst werken hand in hand en helpen om abstracte begrippen te verbeelden en bespreekbaar te maken. (...) Humoristisch, ingetogen en soms heel expressief. Zet je eigen hersenen maar aan het werk! (Wonderland by Alice, Ineke Debels)

'Voortdurend komen er prachtige prentenboeken uit. Maar af en toe kom ik een boek tegen waarvan ik denk: dit is nieuw, dit is anders. Het hoofd van Marieke is zo’n bijzonder boek.
Het boek gaat over wat er binnen in het hoofd van Marieke zit: haar gedachten. Het is knap hoe zoiets abstracts als 'gedachten' zo beeldend behandeld kan worden.' (Ouders Online)

'Een in taal en beelden mooi uitgewerkt wijsgerig idee. Op simpele wijze cirkelt dat rondom de vraag wat denken is.'  (De Groene Amsterdammer)

ISBN 9789002274138
NUR: 273
Te koop in de boekhandel of hier te bestellen.