Schrijven

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De duizend ikken van Daan

KORT

Iedereen heeft vele ikken. Sommige ikken zie je altijd en andere bijna nooit. Maar ze zijn er natuurlijk wel: die duizend ikken in ons! Dat is ook zo bij Daan.

Bij opa duiken al zijn happy ikken op, bij omi verschijnt zijn allerkleinste ikje en in de klas is de super-ik er weer.

Er is maar één plek waar alle duizend ikken van Daan tevoorschijn mogen komen …

5+ Een heerlijk en innemend boek, om samen na te denken over al onze ikken.

ILLUSTRATIES

Merel Eyckerman

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2020)

 

RECENSIES

'Poëtisch prentenboek, vol kleurrijke illustraties.' (Top 5 selectie kinderboeken De Standaard der Letteren) 

'Een knap, bruikbaar en heel mooi boek.' (Leesplezier.net)

De armen van mijn oma

KORT

Lowieze en haar oma Bonnie zijn twee handen op één buik.

Ze hebben hun eigen rituelen en grapjes, en kennen elkaar door en door.

Maar dan wordt Bonnie halsoverkop verliefd op Kamiel.

Dat vindt Lowieze maar niks.

Plots moet ze al die warme aandacht van Bonnie met een ander delen!

Daarover – en ook over een verdwenen opa, dikke pannenkoeken, de sintenboot, muziek, de zee en zoveel meer –

lees je in dit knusse boek.

5+ / 8+ Kleurrijk en hartverwarmend (voor)leesboek

over de liefdevolle band tussen een oma en haar kleinkind.

ILLUSTRATIES

Suzan T'Hooft

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2019)

RECENSIES

'(...) Het verhaal zet mooi in de verf dat ook de oude vrouw moet zoeken naar een nieuwe balans tussen haar eigen noden en die van haar kleindochter. Ze maken allebei fouten, maar hun warme band blijkt voldoende sterk om tot een andere manier van samenzijn te komen, waarin er ook plaats is voor Kamiel. Verder krijgt ook de vader van Lowieze de nodige diepgang: zijn eigen vader liet hem als kind in de steek en hij kan daar pas met zijn dochter over praten wanneer Bonnie aan Lowieze verteld heeft waarom haar nieuwe liefde zo belangrijk is voor haar. De armen van mijn oma toont zo dat mensen van alle leeftijd een verhaal meedragen dat de moeite waard is om te delen.' (Vanessa Joosen, De Standaard)

'Hartverwarmend is het boek zeker. Er zijn weinig boeken geschreven die de band tussen grootouder en kleinkind zo in de verf zetten. Aan de andere kant leren we ook dat die grootouder gerust een eigen leven mag hebben. Deze oma vindt op latere leeftijd nog de liefde van haar leven, en hoewel dit niet gemakkelijk is voor Lowieze, is dit een heel mooi gegeven.' (Tinne Geuens, Pluizer)

Boze juffen, blije juffen

KORT

Soms heb je geluk,

soms heb je dikke pech.

Er zijn veel blije juffen,

maar af en toe zit er

een boze tussen.

Gelukkig hoef je die maar

een jaartje uit te zitten.

Dan is het weer tijd

voor een blije juf!

6+ Een vrolijk boek over

de bijzondere krachten

van blije juffen en meesters.

TIP op Ketnet

ILLUSTRATIES

Frank Daenen

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2019)

RECENSIES

‘Boze juffen, blije juffen laat leraren nadenken over waarmee zij bezig zijn, ze krijgen een spiegel voorgeschoteld. Dit heerlijke prentenboek staat bol van knipogen naar de klaspraktijk. (…) Het is meer is dan zomaar een prentenboek. Het laat je als leraar al glimlachend jezelf herkennen en nadenken over jezelf. Wat een heerlijk herkenbaar prentenboek. Maar evengoed erg bruikbaar om over gevoelens te praten als het even niet zo lekker loopt in de klas. Een schitterende attentie voor elke juf of meester, ik zou er zelf zo blij mee geweest zijn op het eind van het schooljaar.’

(Boekensite Gent, Jan Stevens)

 

‘Boze juffen, blije juffen is niet alleen een prachtige ode aan de blije juffen en meesters, maar vooral een vermakelijk prentenboek met een mooie verhaallijn en schattige illustraties die het verhaal laten stralen.'

(Redactie Boekenkrant, Nederland, Saraï van Well)

 

‘De pittige tekst en vrolijke tekeningen tonen duidelijk de verschillen tussen boze en blije juffen en meesters. En hopelijk krijgt ieder kind een blije juf voor de klas!’

(Pluizuit, Mik Ghys)

 

‘Prachtig boek, schitterende illustraties en ik kan me zo vinden in het verhaal, zowel vanuit de visie van een kind als vanuit die van een volwassene. Zoveel waarheid over wat de kracht van een blije juf doet met een kind! Aanrader!’ (Foxies Reading Place & Goodreads) 

 

Drie zotte zussen

KORT

Drie zotte zussen

- Grote Zus, Kleine

en Zusje Tussenin -

deden bijna alles samen.

Toen gebeurde er iets.

Zusje Tussenin werd ziek

en het ging niet over.

6+ Een liefdevol en ontroerend prentenboek

over hoe grote en kleine mensen

omgaan met een groot gemis.

TIP Jeugdboekenmaand 2019

ILLUSTRATIES

Trui Chielens

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2017)

RECENSIES

'Zoveel liefde in een verhaal over missen en afscheid nemen, realistisch en tegelijkertijd die realiteit ver overstijgend, dat verdient het label ‘aanrader’!

(Eric Vanthillo, Pluizuit)

'Siska Goeminne beschrijft op ontroerend mooie wijze hoe volwassenen, maar vooral ook hoe kinderen omgaan met het verlies van een dierbare. De illustraties van Trui Chielens vervolledigen en versterken dit beeld nog. ... Een ontroerend mooi boek over het verlies van een zusje, een kind, een dierbare. Maar ook over jezelf terugvinden en de kracht van herinneringen.'

(Website Pluizer)

'Een modern sprookje over rouwverwerking, dat door de krachtige poëtische taal en de expressieve prenten een diepere laag aanboort en kinderen kan helpen om eigen emoties en die van anderen te herkennen en hanteren.'

(NBD Biblion)

'Nee, dit is geen romantisch zoet verhaaltje. Het is zoals het is. Rouw voelt als harde donkere krassen in je ziel. Maar na verloop van tijd komt er - echt waar - weer ruimte voor licht en vreugde. Vanaf een jaar of 8 tot 100.'

(BewustZijn Online)

Ik wil de koning zijn

KORT

Er leefde en stierf eens,

in een land vol groene heuvels,

een man met de naam Macbeth.

Hij had van alles.

Maar nooit genoeg.

9+  Bewerking van deze donkere tragedie van Shakespeare tot een gruwelsprookje voor kinderen en volwassenen, over actuele thema's als machtswellust en hebzucht.

Nominatie Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

TIP op Ketnet

ILLUSTRATIES

Judith Vanistendael

 

VORMGEVING

Peter De Roy

UITGEVERIJ

Lannoo (2017)

RECENSIES

'Imponerend en indringend is het minste wat je van dit sprookje kan zeggen. De taal van Goeminne houdt het midden tussen proza en poëzie. Zij kiest haar woorden zorgvuldig en creëert zo ritmische zinnen die beklijven met veel stiltes tussendoor. Het geheel laat zich vlot voorlezen en schept een onbehaaglijke sfeer die je meevoert.
De prenten van Vanistendael zijn al even innemend en sluiten hier perfect bij aan. Zij tekent en schildert grote taferelen in kleuren die inwerken op je gevoel. (...) Voor iedereen die Shakespeare kent of niet, een aanrader die beklijft!' (Eric Vanthillo, Pluizuit)

'Ik ben er niet goed van, van zoveel schoonheid in tekst en in beeld. Ik kende Vanistendael haar werk reeds van o.a. Toen David zijn stem verloor en dit is hier terug een aaneenrijging van beeldende parels. Ook de vertaling van de theatertekst op rijm van Siska Goeminne naar bevattelijke en uitnodigende proza is van een hoogstaand niveau. (...) Niet echt geschikt voor jonge kinderen maar voorlezen aan een derde graad basisonderwijs of laten lezen in het secundair zal zoveel mogelijkheden bieden bij lessen filosofie, literatuur & kunst. Ik ben er ondersteboven van.' (Jan Stevens, Boekensite Gent)

‘Shakespeares meest dramatische, meest tragische theatertekst bewerken voor kinderen, het is een uitdaging en een waagstuk. Judith Vanistendael en Siska Goeminne stortten zich erop en het resultaat is bloedstollend. (…) De omslagillustratie zuigt je het boek in, als door een grot waarvan de wanden een synthese van het verhaal brengen. (… ) Vanistendael werkt met grove borstelstreken die de donkere, beklemmende emoties krachtig neerzetten. (…) Ook Siska Goeminne levert een huzarenstuk. Ze zet het berijmde toneelstuk van Shakespeare om in poëtisch proza. De zinnen schikt ze in versregels en strofen. De ritmische, klankrijke taal met veel herhalingen neemt je meteen op sleeptouw.’ (Jan Van Coillie, Lees-wijzer)

Ik was er altijd al

KORT

Waar was ik, toen mama nog een meisje was?

Dat wil Timon wel eens weten.

‘Jij was er toen nog niet,’ zegt mama.

Die mama toch.

Wat is ze soms een rare grote mens.

Dat kan helemaal niet, dat is niet waar.

Timon was er toch altijd al!

4+ Een kind fantaseert over waar hij was voor hij geboren werd.

Vertaald in het Chinees

ILLUSTRATIES & CONCEPT

Riske Lemmens

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2016)

RECENSIES

'Wat een liefdevol boek! Het verhaal lijkt wel een gedicht, als ode aan de moeder.' (Vaders en moeders, Nederland)

'Prachtig, filosofisch prentenboek waarin Timon op zoek gaat naar vroeger en langgeleden, naar toen mama nog een meisje was. (...) Liefdevolle, collageachtige prenten, in zachte, vage kleuren en lijnen, verbeelden de gedachten van Timon – en zijn zo overtuigend en meeslepend dat je Timon gelooft, ziet en voelt. Auteur en illustrator zijn in de grenzeloze fantasiewereld van jonge kinderen gestapt én hebben de werkelijkheid niet uit het oog verloren bij het geven van taal en beelden aan deze filosofische levensvraag. Over (jezelf) zoeken en vinden tegelijk, in zijn troostrijke wonderlijkheid een uitgave die veel lezers verdient.' (Hannelore Rubie, NBD Biblion)

JIJ tussen vele anderen

KORT

Er zijn lieve mensen, norse mensen,
koppige en slimme mensen,
grappige en enge mensen.
En toch niet één zoals jij!

5+ Een ode aan mensen, met al hun verschillen en overeenkomsten. Maar ook een ode aan die ene, heel bijzondere JIJ.

TIP Voorleesweek 2016

TIP Jeugdboekenmaand 2017

Vertaald in het Chinees, Deens, Turks en Engels (USA)

ILLUSTRATIES

Merel Eyckerman

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2016)

RECENSIES

'No One Else Like You, written by Siska Goeminne and illustrated by Merel Eyckerman, doesn’t follow a character, but approaches diversity from a distance. “In this world there are more than seven billion people,” it begins, then explores the many things those people do. (...) Everyone is different. Those differences, however, are what ultimately unite us: We’re all different, and that’s what we all have in common. The illustrations do a nice job of conveying the great diversity of people in the world. (...) One of my new all-time favorite literary quotes is from this picture book: People are fragile. You shouldn’t drop them, because they might fall to pieces.'

(The New York Times)

'Dit boek is een wonderlijke ode aan de boeiende verschillen tussen de mensen op deze wereld. Het taalgebruik is pure poëzie. (...)  Dit is alvast een krachtig uitgangspunt voor elk klasversterkend kringgesprek. De dromerige tekeningen van Merel Eyckerman ingekleurd in zachte, maar frisse tinten versterken de poëtische sfeer van de tekst perfect.' (Mappalibri)

 

'Jij tussen vele anderen is geen gewoon prentenboek met een verhaal. Het is een filosofisch boek om samen met kinderen na te denken over wie je bent. De poëtische tekst en de leuke prenten dragen een boodschap uit die ook jonge kinderen aanspreekt.' (Lees-wijzer)

 

Ik zie jou, zie jij mij?

KORT

Blijf jij soms staan, zomaar op een plein, midden in de stad?

Kijken naar wie en wat voorbijgaat, langzaam of snelsnel.

Een oude mevrouw, een bange man, een kindje, een hond, een vis, het leven ...

10+ Een warm boek voor jong en oud. Over komen en gaan, en elkaar even raken.

Nominatie La Petite Fureur 2018

Selectie Office pour la Promotion et l’Animation des Livres pour la Jeunesse 2018

Publieksprijs Boekenpauw 2016

Vertaald in het Frans

Luisterboek via Luisterpuntbibliotheek

ILLUSTRATIES

Alain Verster

VORMGEVING

Leen Depooter

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2015)

RECENSIES

'Dit is een van de meest bijzondere boeken die er dit jaar verschenen zijn. (…) Want ja, dit boek droomt zich bij je naar binnen en gaat daarna niet meer weg.' (Edward Van de Vendel)

'De poëtische taal van Goeminne die voorzichtig beschrijft maar nog meer doet vermoeden, en de dromerige illustraties van Verster die veel meer tonen dan je op het eertse gezicht ziet, zijn het perfecte duo voor dit intrigerende verhaal. (...) Dit is geen boek als dertien in een dozijn, maar een opvallend en origineel werk dat je aandacht verdient. Het zuigt je op in een wereld waarin het gewone niet gewoon is. Waarin details als miniatuurtjes aan je voorbij trekken en je zelf verhalen ontdekt en verzint.' (Eric Vanthillo, Pluizuit)

 

'Sourires, regrets, nostalgie, espoir, ce sont les grandes émotions de la vie, universelles, qui traversent cet album, dont les personnages incarnent à l’évidence trois âges différents, trois générations. Tout ceci est porté par une langue à la fois simple et travaillée, soucieuse du détail précis et s’ouvrant, par les métaphores et les comparaisons, à une dimension poétique forte, une langue qui dit – ou tait – ce qui se passe l’espace des rencontres et des regards. (...) Un bel album, riche et complexe, pour dire la vie d’une place à travers quelques personnages, pour dire les rencontres, pour inviter enfin le lecteur – le toi du titre, le tu des premières pages et de la dernière  – à prendre le temps d’aller aussi vers l’autre.' (Litérature & Jeunesse)

‘In korte poëtische teksten verbindt Goeminne enkele verhaallijnen aan elkaar waardoor er ontwikkeling ontstaat. (…) De ilustraties van Verster in deze fraai verzorgde uitgave stralen zoals altijd nostalgie uit, in kleur en beeldtaal.’ (Jaapleest)

 

 

KAT. Met hoofdletter K

KORT

Deze kat is niet zomaar een gewone, stomme kat.

Hij is de slimste, de snelste, de sluwste kat

van de stad en zelfs van het land.

Hij is een kat met een plan!

7+ Pittige bewerking van het bekende sprookje.

Prijs PICTURALE RONSE voor illustratoren

Vertaald in het Chinees

 

ILLUSTRATIES

Sebastiaan Van Doninck

 

VORMGEVING

Paul Boudens

 

UITGEVERIJ

Lannoo (2014)

 

RECENSIES

'Heerlijk voorleesverhaal met knappe illustraties die uitnodigen tot ontdekken en herontdekken.' (Iedereen leest)

 

'Goeminne bewerkte het bekende sprookje van Perrault. Zij behield de kern, maar gaf er een stevige twist aan. (...) De tekst is pittig en gevarieerd. Goeminne gebruikt de originele versie om er een hedendaags sprookje van te maken met een hoogst originele en verrassende afloop. (...) Van Donincks prenten zitten vol details en slepen je mee in een dolle trip. Fantasie en het durven buiten de lijntjes te treden overstijgen de realiteit.' (Eric Vanthillo, Pluizuit)

Raak me dan, als je kan

KORT

Rune en Simon zijn verschillend als de wind en het water, maar ze worden door de loop van hun leven onherroepelijk naar elkaar toe getrokken. De wisselwerking tussen hen wordt er één van raken en geraakt worden. Als ze op een dag slaande ruzie krijgen, maakt Simon een drastische keuze die hen uiteendrijft. Gaan ze ieder weer hun eigen weg, of blijven ze reiken naar de ander?

 

15+ Indringende jeugdroman over de grens tussen leven en dood, liefde en eenzaamheid, wantrouwen en overgave.

Shortlist De Kleine Cervantes

Nominatie Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Luisterboek via Luisterpuntbibliotheek

 

VORMGEVING

Leen Depooter

 

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2012)

 

RECENSIES

'Een gevoelig verhaal over twee eenzame jongeren die zich tot elkaar voelen aangetrokken en met vallen en opstaan hun leven aan elkaar verbinden.' (Pluizuit)

 

'In spaarzame, uitgepuurde bewoordingen wordt dit verhaal verteld; alleen de essentie van wat er gezegd moet worden, werd bewaard. (...) Eens het je vast heeft, laat het je niet meer los. Het zuigt als het ware aan je ziel tot je zelf de twijfels van beide tieners voelt. Een gebald verhaal in een poëtische taal: meer is niet nodig om stil te staan bij de smalle grens tussen leven en dood, vriendschap en eenzaamheid, wantrouwen en overgave. (Pluizer)

 

'De stijl van Siska Goeminne is poëtisch en uitgepuurd. Een boek dat onder je vel kruipt.' (Metro)

Jakob en Jakoba

KORT

De jongen houdt van stil,

het meisje houdt van wild.

Hij heet Jakob, zij is Jakoba.

Ze durft alles wat hij niet durft.

En ze kan alles wat hij niet kan.

Maar dan gebeurt er iets.

En plots is het andersom.

7+ Een gevederd verhaal over trots zijn op jezelf.

 

 Shortlist Boekenleeuw

Nominatie Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Vertaald in het Chinees

Luisterboek via Luisterpuntbibliotheek

 

ILLUSTRATIES
Sarah Verroken

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2011)

 

RECENSIES

'Siska Goeminne schreef een poëtisch, gevoelig verhaal over moedig zijn, jezelf overwinnen en de daaruit vloeiende trots. Ze is er in geslaagd om voor beginnende lezers een verhaal te componeren dat heel gevoelig is en toch ook heel wat beeldtaal bevat.' (Pluizer)

 

'Met dit leuke boek doet Siska Goeminne haar reputatie van begenadigd verteller alle eer aan.' (De Leeswelp)

William wil de wereld zien

KORT

Met zeven zijn ze. Zeven broers in een doos.Drie zijn scherp en fel, drie zijn zacht en stil.En die in het midden?Híj is te druk, daar zijn ze het allemaal over eens.William is anders, William is wild.Maar hij is wie hij is, daar valt niets aan te doen.Híj wil de wereld zien!Op een zonnige dag in oktober springt hij uit de doos ...

 

9+ Een heerlijk verhaal over een koppig potlood dat zijn eigen weg durft te gaan. Een kleine ode ook aan alles wat tekent en schrijft. Met poëtische illustraties en onmisbare weetjes.

 

Nominatie Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Vertaald in het Chinees

Luisterboek via Luisterpuntbibliotheek

 

ILLUSTRATIES
Rudi Bogaerts

VORMGEVING

Leen Depooter

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2011)

 

RECENSIE

'Voor meer zomerse lectuur zorgt dit kleinood van Siska Goeminne, over een koppig potlood dat per se de wereld in wil. (...) Haar beschrijvingen van Williams belevenissen zijn vaak poëtisch en altijd plastisch, zodat je samen met hem die wat wonderlijke tocht maakt. Vanuit het perspectief van een potlood, het is weer eens wat anders!' (De Morgen)

Het Fantastische Verhaal van Ferre en Frie

KORT

Ferre en zijn oma Frie hebben het niet gemakkelijk in het leven, maar ze hebben elkaar. Toch verbergt Frie een geheim voor Ferre. Hoe komt het dat hij ooit twee dagen in een kast zat? Waarom is hij zo gehecht aan zijn knuffel Fredje? En wat is er gebeurd met zijn moeder en vader? Is het wel waar wat Frie hem heeft verteld ...

 

10+ Een aandoenlijk boek over een jongen die moet kiezen: wil hij de waarheid weten, of gelooft hij liever in een Fantastisch Verhaal?

 

Longlist Gouden Uil Jeugdliteratuur

Shortlist Boekenleeuw

Nominatie Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Luisterboek via Luisterpuntbibliotheek

 

ILLUSTRATIES
Jef Roels

VORMGEVING

Leen Depooter

 

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2009)

 

RECENSIES

'Het Fantastische Verhaal van Ferre en Frie is niet het eerste jeugdboek waarin een kind een triest verleden met zich meedraagt dat zich langzaam ontvouwt voor hem en de lezer, maar Siska Goeminne brengt het op een originele manier, waarin grappige, ontroerende, trieste en blije passages elkaar afwisselen en zorgen voor een mooi evenwicht.' (De Leeswelp)


'Het Fantastische verhaal van Ferre en Frie (De Eenhoorn) doet zijn titel eer aan. De spaarzame tekst van Siska Goeminne en de complexloze tekeningen van haar zoon Jef Roels vinden elkaar moeiteloos.' (De Standaard)


'Een puur boek dat ontroert door de voorzichtige gebaren van gekwetste mensen en het wit tussen de mooie woorden.' (Iedereen leest)

Ik was een steen

KORT

In het jaar dat Bennie tien wordt, gebeurt er veel. Tussen zijn moeder en zijn vader is een pijnlijke strijd aan de gang. Bennie kijkt woordeloos toe – diep in hem gaan de woede en de angst heftig tekeer. Hij schrijft in zijn schrift en zoekt zo vaak als dat kan zijn grootvader op, zijn liefste mens. Met grote moeite probeert Bennie zijn verwarring onder controle te houden, maar de hoogoplopende spanningen worden hem stilaan te veel.

 

11+ Suggestief en poëtisch verhaal over een verscheurd gezin.

 

Shortlist Boekenleeuw

Luisterboek via Luisterpuntbibliotheek

 

VORMGEVING
Leen Depooter

 

UITGEVERIJ

De Eenhoorn (2008)

 

RECENSIES

'Dit boek is zowel thematisch als literair een prachtig kleinood dat op indringende wijze inzicht geeft in de mentale gevolgen voor getuigen van huiselijk geweld.' (NDB Biblion)

 

'Dit verhaal blinkt uit door de prachtige stijl en laat zien dat Goeminne een uitmuntend vertelster is. Hoewel het boek slechts 68 pagina's telt, vraagt het door de suggestieve manier van vertellen en de aanwezigheid van beeldspraak ervaren lezers.' (Nederlandse Levende Talen Magazine) 

Twee meisjes

KORT

Toke en Ot. Zo verschillend, maar zo aan elkaar gehecht. Ot donker en stil, Toke springerig, één brok leven. Ze vinden elkaar als kind. En heel veel later.

9+ Een teder boek over vriendschap.

Nominatie Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Nominatie Biënnale Illustraties Bratislava

 

ILLUSTRATIES
Anne Westerduin

 

UITGEVERIJ

Afijn (2006)

 

RECENSIE

'Siska Goeminne hanteert een zeer gevoelige en poëtische pen. Ze gebruikt woorden en creëert zinnen die je diep raken en ontroeren. Het verhaal is heel mooi en rustig opgebouwd en laat Ot en Toke afwisselend aan het woord, tot ze elkaar terug ontmoeten en hun verhaallijn één wordt. (...) Het boek werd heel mooi uitgegeven en bijzonder geïllustreerd door Anne Westerduin. Met zwart, rood en wit zet zij op elke bladzijde een pracht van een prent neer, even gevoelig en poëtisch als de tekst. Zo vullen tekst en beeld elkaar naadloos aan. Dat maakt dit boek tot een absolute aanrader, voor jong én oud!' (Pluizuit)

wie heeft mij uitgevonden?

KORT

Een kleine jongen. Er is zoveel dat hij niet begrijpt. Hij laat alles achter en gaat op zoek. De tocht maakt hem moe en duizelig, maar dat geeft niet. Hij gaat dapper door, tot hij op een onvoorstelbare plek komt. Één ogenblik schijnt het licht in de duisternis, ziet en begrijpt hij alles. Gevuld met verwondering keert de jongen terug...

 

5+ De grote zoektocht van een kleine jongen, magisch verteld en prachtig getekend.

Nominatie Biënnale Illustraties Bratislava

Nominatie Kakelbontprijs voor Kinderboekillustraties

 

ILLUSTRATIES
Annemie Berebrouckx

 

UITGEVERIJ

Afijn (2004)

 

RECENSIE

'(...) Het wordt een magische reis vol verwondering. Een pasklaar antwoord biedt het boek niet, maar het laat je de verwondering van Jef beleven en prikkelt zo om na te denken over je bestaan, de wereld en het universum.
De eenvoudige stijl waarin geen woord te veel staat, past hier dan ook bijzonder mooi. Voor oudere lezers heeft dit filosofische prentenboek op het einde trouwens nog een onverwachte knipoog in petto.' (Iedereen leest)

De billen van Mamoe

KORT

Dit is een boek over Lieze. Over mama die lacht, huilt en knuffelt. Over waarom papa op de muur tekent. Over babybroer die rondzwemt in mama’s buik. Over meester Dirk en zijn schrijfpet. Over Mamoe, die in haar hoofd een mannetje met bolle wangen en boze ogen heeft. Maar vooral over Lieze en alles wat ze ziet en denkt.

 

8+ Ontwapenend verhaal over het leven dat komt en gaat.

 

Longlist Gouden Uil Jeugdliteratuur

Boekenwelp

 

ILLUSTRATIES
Wim Opbrouck

 

UITGEVERIJ

Afijn (2003)

 

RECENSIE

'Het lijkt een zware thematiek voor een kinderboek, maar Siska Goeminne weet het op een erg warme, bevattelijke en vaak humoristische wijze te brengen. In een trefzekere maar poëtische vertelstijl schetst ze de leefwereld van een klein meisje. (...) Acteur-muzikant Wim Opbrouck zorgde voor de illustraties, waarin hij treffend de sfeer van het verhaal weet te vatten. Een mooi boek dat een hele troost kan zijn voor kinderen die voor het eerst met de grote levensvragen geconfronteerd worden. En voor kinderen van 34 die nog steeds bang zijn voor de dood.' (Weekend Knack)

Het hoofd van Marieke

KORT

Aan de buitenkant ziet het hoofd van Marieke er heel gewoon uit: oren, ogen, een neus, een mond ... Maar in de buitenkant zit ook een binnenkant. Een spannende, vreemde, ongelooflijke binnenkant! Dat zijn de fantastische gedachten van Marieke ...

 

5+ Een boek dat op een speelse manier aanzet tot denken over gedachten.

 

Vertaald in Japans en Koreaans

 

ILLUSTRATIES
Yvonne Jagtenberg

 

UITGEVERIJ

Infodok/Hillen (2001)

 

RECENSIE

'Voortdurend komen er prachtige prentenboeken uit. Maar af en toe kom ik een boek tegen waarvan ik denk: dit is nieuw, dit is anders. Het hoofd van Marieke is zo’n bijzonder boek.
Het boek gaat over wat er binnen in het hoofd van Marieke zit: haar gedachten. Het is knap hoe zoiets abstracts als 'gedachten' zo beeldend behandeld kan worden. (...) (Ouders Online)

Please reload