Wie

In gesprek met koningin Mathilde

bij Iedereen leest, Antwerpen

© foto Iedereen leest

Siska leest voor uit De billen van Mamoe op het KJV-Feest in De Vooruit in Gent

© foto Koen Broos

Met cellist Toon Van den Brempt en illustrator Jan De Kinder op Kinderboekendag in Mechelen

© foto Boekhandel Salvator

Interview met Siska en Jef op het KJV-Feest in het Concertgebouw Brugge

© foto Iedereen Leest

Siska leest  voor uit

KAT. Met hoofdletter K

bij Boekarest in Leuven

© foto Jan Mampaey

Op het Kinderboekenfestival in Paramaribo, Suriname

© foto Joke Gerritsen

prille schrijfsels

Siska is geboren op 30 oktober 1968 in Deinze. Ze is de oudste van drie zussen. Als kind en tiener woont ze in Olsene, in een huis aan een kronkelige arm van de Leie. Haar kamer kijkt uit over de velden en het water. Je kan er zo ongelooflijk ver kijken dat het pijn doet aan je ogen.

Siska schrijft in die tijd al verhaaltjes en verhalen. Dat is even vanzelfsprekend als ademen. Ze droomt er dan al van schrijver te worden en enkele gedichten komen in het jongerentijdschrift TOP (Averbode) terecht.

Als achttienjarige gaat ze in Leuven Germaanse filologie studeren. Ze komt veel te weten over het Nederlands door de eeuwen heen. Maar de verregaande dissectie van literaire teksten haalt voor haar de magie uit de woorden en ze kiest voor de richting taalkunde.

Siska trouwt met haar lief Staf Roels, ze blijft in Leuven wonen, wordt volop moeder van Marieke, Lieze, Kato en Jef en werkt al die jaren aan de universiteit, als assistent op de afdeling taalbeheersing. Dat is een fijne, maar drukke periode en schrijven gebeurt alleen nog tussendoor. De droom zit in die tijd opgeborgen, maar hij blijft kalm en hardnekkig kloppen.

vier kinderen, vier boeken

Tot een boek komt het uiteindelijk als ze met haar oudste dochter Marieke, dan zeven jaar oud, een gesprek heeft over ‘denken’. Het hoofd van Marieke, met illustraties van Yvonne Jagtenberg, is een boek over de vreemde kronkels in je hoofd, over de gedachten die er altijd zijn. Altijd. Het boek wordt vertaald in het Japans en het Koreaans.

Haar tweede boek is voor Lieze. De billen van Mamoe, geïllustreerd door Wim Opbrouck, gaat over de dromerige wereld van Lieze, over geboren worden en doodgaan. Het verhaal over Lieze en haar oma met de grijze krullen en een hoofd vol verhalen wordt bekroond met een Boekenwelp en komt op de longlist van de Gouden Uil Jeugdliteratuur 2004.

wie heeft mij uitgevonden? wordt een boek voor Jef, over de grote zoektocht van een kleine jongen. Jef vindt het gemeen dat een mens kan begrijpen dat hij niet alles kan begrijpen. De mooie illustraties van Annemie Berebroeckx worden in 2005 genomineerd voor de Biënnale voor Illustraties Bratislava (BIB).

Kato ten slotte krijgt haar boek in 2006. Twee meisjes, met bijzondere illustraties van Anne Westerduin, gaat over vriendschap die liefde is, over blij of bang op de wereld komen, over oud zijn vanbuiten maar jong vanbinnen. Het boek wordt genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en voor de BIB.

En zo hebben haar vier kinderen ieder hun eigen boek en is schrijven weer onmisbaar geworden in Siska’s leven.

de sprong

Intussen is ze ook van werk veranderd. Ze werkt een jaar op een CLB-project met kansarme moeders en enkele jaren als redacteur bij een uitgeverij van kinderboeken. Dat ligt haar wel, maar ze blijft ervan dromen helemaal haar eigen weg te gaan. In 2005 durft ze er eindelijk voor te kiezen voltijds schrijver te worden. Daar is ze nog elke dag blij om.

Siska werkt nu voor verschillende uitgeverijen. Ze schrijft luisterboeken voor de Kidconcerten van het Antwerp Symphony Orchestra en vertaalt boeken van onder meer Agnès de Lestrade & Valeria Docampo, Émile Jadoul, Kitty Crowther, Beatrice Alemagna, Komako Sakai en Pieter Gaudesaboos & Lorraine Francis.

jef

Daarnaast gaat ze ook ten volle voor het eigen schrijven. Een zachte en pure verwoording van de emoties en gedachten van de personages blijft daarbij het allerbelangrijkste. Dat is ook zo in haar boeken Ik was een steen (2008) en Het Fantastische Verhaal van Ferre en Frie (2009), beide genomineerd voor de Boekenleeuw.

De tekeningen voor Het Fantastische Verhaal van Ferre en Frie zijn gemaakt door Jef Roels, haar jongste, die net als Ferre zielsveel van tekenen houdt. Dit verhaal over de moeizame, maar liefdevolle relatie tussen een jongen en zijn grootmoeder komt in 2010 op de longlist van de Gouden Uil Jeugdliteratuur.

potlood on the road

In haar boek William wil de wereld zien, geïllustreerd door beeldend kunstenaar Rudi Bogaerts, speelt een eigenzinnig potlood de hoofdrol. En toch gaat ook dat boek over de hechte, maar soms moeilijke band met familie, over afscheid en angst, en de durf om eigen keuzes te maken. Wijlen prof. em. jeugdliteratuur Rita Ghesquière schrijft hierover:

‘Een boek van Siska Goeminne lezen is genieten van taal, poëzie en een vleugje filosofie. Sfeervolle beschrijvingen, prachtige beelden en vinnige dialogen wisselen elkaar af.’

In 2011 verschijnt haar boek voor eerste lezers, over een jongen die bang is en een meisje dat alles durft. Maar dan gebeurt er iets, en plots is het andersom… Jakob en Jakoba, met illustraties van Sarah Verroken, wordt genomineerd voor de Boekenleeuw 2012 en de jury motiveert dat met deze woorden:

‘Binnen de beperkingen van een beginnersniveau als AVI 3 schrijft Goeminne in staccato zinnetjes en weinig woorden een poëtische tekst én vertelt ze een sfeervol en gevoelig verhaal over durven en trots zijn op jezelf, waarin de spanning tussen twee heel verschillende kinderen knap wordt opgebouwd.’

de luisterboeken

In 2012 verschijnt haar eerste jeugdroman, Raak me dan, als je kan. Dit aangrijpende verhaal over de kwetsbaarheid van mensen in een relatie komt op de shortlist van De Kleine Cervantes 2014. In datzelfde jaar verschijnt KAT. Met hoofdletter K, een fijne samenwerking met illustrator Sebastiaan Van Doninck.

Met Van Doninck publiceert ze ook een reeks luisterboeken bij Uitgeverij Lannoo, bewerkingen van bekende verhalen op klassieke muziek, uitgevoerd door het Antwerp Symphony Orchestra. Na het succes van Billy the kid en de sheriff (2012, met de stemmen van Kommil Foo) en Het rarebeestencarnaval (2013, met Guga Baùl) verschijnt in 2015 Wit Konijn in Wonderland. In deze bewerking van Alice in Wonderland gaat een koppige Alice ervandoor en krijgt het bange en neurotische konijn voor één keer de hoofdrol. Evelien Bosmans en Stefaan Degand brengen de twee schitterend tot leven.

ik zie jou, zie jij mij?

In de luisterboeken kan Siska voluit aan de slag met de lach en de gekkigheid in zichzelf, maar in haar persoonlijke werk blijven verlangen en verwondering cruciaal. Dat is niet anders in haar boek Ik zie jou, zie jij mij? (2015) waarin de lezer het verstrijken van de tijd volgt op een plein in de stad. Mensen komen en gaan, en raken elkaar een enkele keer. En allen hunkeren ze naar iets of iemand.

De gevoelige illustraties van Alain Verster passen wonderwel bij de sfeer en de vormgeving is weer in de goede handen van Leen Depooter (quod. voor de vorm). Het boek wordt bekroond met de Boekenpauw Publieksprijs, krijgt een vertaling in het Frans en wordt genomineerd voor de Waals-Brusselse prijs La Petite Fureur.

leve de koningin

In 2016 verschijnt het licht-filosofische JIJ tussen vele anderen, met de fijnbesnaarde illustraties van tekentalent Merel Eyckerman. Dit boek is een ode aan mensen, in al hun diversiteit, maar het is ook een eerbetoon aan die ene, heel bijzondere 'jij'.

Museum M in Leuven maakt een inspirerende lesmap bij dit boek, en Koningin Mathilde leest het voor tijdens de Voorleesweek. Ook verderop in de wereld wordt het boek graag gelezen - het wordt vertaald voor Denemarken, Turkije, China en Amerika.

Eind 2016 gaat een literaire vertelling van het boek in première. Op het familiefestival Rode Hond brengt Siska de vertelling  met een liedje van Bart Voet en live illustraties van Merel. Via artiestenbureau Koortzz gaat deze voorstelling verder de planken op van 2017 tot 2019.

en leve de koning

Intussen verschijnt ook Ik was er altijd al, een samenwerking met illustrator Riske Lemmens. Van haar gevarieerde werk loopt in 2016-2017 een overzichtstentoonstelling in Bibliotheek Permeke en het nieuwe boek krijgt er een prominente rol. In het verhaal fantaseert een jongetje over waar hij was, voor zijn geboorte.

In de zomer van 2017 wordt Ik wil de koning zijn gepubliceerd, een samenwerking met Judith Vanistendael. Siska bewerkt de tragedie Macbeth van Shakespeare tot een gruwelsprookje voor kinderen en volwassenen, over actuele thema's zoals hebzucht en machtswellust, en Judith maakt daar schitterende prenten bij. Het boek wordt genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

zussen en juffen

In december 2017 verschijnt Drie zotte zussen, met de krachtige en gevoelige illustraties van Trui Chielens. Dit boek over afscheid en gemis wordt lovend ontvangen, met onder andere een hartverwarmende recensie op de gespecialiseerde kinderboekensite Pluizuit, en als Boekentip van Iedereen leest, voor de Jeugdboekenmaand 2019.

In mei 2019 verschijnt Boze juffen, blije juffen, een prentenboek over de grote impact van boze of blije juffen en meesters, met swingende illustraties van virtuoos Frank Daenen. Het boek is geliefd bij de juffen en meesters zélf en een paar weken later is er al een tweede druk. In oktober 2019 komt De armen van mijn oma uit, een (voor)leesboek over de innige band tussen een oma en haar kleinkind, een band die flink op de proef wordt gesteld als de oma halsoverkop verliefd wordt. De heerlijk knusse illustraties zijn van de hand van Suzan 'T Hooft.

feest

Na het plezier en het succes van het boek en de voorstelling Jij tussen vele anderen besluiten Siska en Merel om opnieuw samen te werken. In 2020 verschijnt De duizend ikken van Daan, een prentenboek om samen met kinderen na te denken over al onze ikken - de bangerik, de bozerik, de blije ik, de twijfelaar, de trotse ik, de superik. Ook bij dit boek komt er een literaire vertelling, die in 2021 in première gaat.

Dat is dan ook het jaar van het FEEST, Siska viert '20 jaar schrijver'. Naast een mooie overzichtsexpo in de bibliotheek van Genk, met als titel De duizend ikken van Siska Goeminne, staan er ook twee nieuwe boeken op stapel. Eind februari verschijnt de jeugdroman Sammy, over een gekwetste maar krachtige jongen, en een paar weken later komt Het hart van het meisje uit, met de prachtige, verstilde illustraties van Tim Van den Abeele. Beide boeken worden lovend besproken, onder andere op jeugdboekensites en in De Standaard.

Tijdens de zomer verschijnt er een mooie herdruk van debuutboek Het hoofd van Marieke en in het najaar komt het langverwachte Land van verwarring uit, een warme samenwerking met de Nederlandse illustrator Eva Hilhorst. Dit boek, waarin Sofie en Tim afscheid nemen van hun respectievelijke grootvaders, gaat over de band tussen kleinkinderen en grootouders, tussen heden en verleden, begin en einde, missen en liefhebben. Het krijgt hartverwarmende commentaren, zoals: 'ontroerend, bijzonder, waardevol'.

info@siskagoeminne.be